Depression

Depression kan sætte sig som mathed og manglende lyst til at gøre det, du plejede at have lyst til at gøre. Den kan opleves som et sort hul, al glæde og lyst suges ud af.

Når du oplever dig deprimeret, kan du have en følelse af opgivenhed eller afmagt og føle dig trist. Du kan også have en tendens til at være mere irritabel, bekymret og måske ængstelig. Ofte vil der være en større mathed i kroppen – følelse af initiativløshed og manglende lyst kombineret med træthed.

Det kan være at du sover meget mere, end du ellers ville gøre, eller det kan være at du sover meget mindre og føler dig kronisk i søvnunderskud – måske har du svært ved at falde i søvn om aften og tankerne kører i ring, eller måske vågner du alt for tidligt om morgenen og kan ikke falde i søvn igen. Det kan også være, at du får lyst til at spise hele tiden – eller måske begynder din appetit at forsvinde.

Depression kan være en reaktion på, at du i en kortere eller længere tid ikke har passet ordentligt på dig selv – sovet nok, spist ordentligt, drukket godt nok, haft tid til sjov i dit liv, eller måske har du arbejdet for meget og været stresset i lang tid. Det kaldes en belastningsreaktion og meget af det, kan behandles ved at få fokus på, hvordan du igen passer godt på dig selv. Her kan selvhjælps og selvomsorgs teknikker som at få skemalagt små skridt ud af depressionen være vejen frem. Ofte kan der i depressionen være en kerne af selvkritik eller ligefrem selvhad – det er vigtigt at vi finder frem til den, så vi får bearbejdet den i fællesskab.

Nogle gange er depression en psykiatrisk lidelse eller en respons på en anden ubehandlet fysisk eller psykisk lidelse. Det er derfor væsentligt med et godt samarbejde med din læge, hvis du har en depressiv reaktion.

Andre gange kan din depression være et udtryk for, at du har svært ved at rumme og give udtryk for dine følelser – måske særligt dine vrede følelser. Du har måske ikke lært, hvordan du kan bruge din vrede konstruktivt og godt til at sætte sande sunde grænser om dig selv og til at være en drivkraft til at opnå gode resultater for dig selv. Måske er du blevet skræmt af andres vredes udbrud i din opvækst, eller du har måske fået et så negativt syn på dig selv igennem sådan, som du opfattede at andre så dig imens du voksede op, så du nu har vendt alt din vrede mod dig selv i selvkritik. Uanset kan der være brug for, at du lærer en mere selvomsorgsfuld tilgang til dig selv – og det kan vi opnå ved at arbejde med den compassionsfokuserede terapi. Men muligvis har du ikke rigtig adgang til at mærke, hvad du egentligt føler, og her kan ITSDP terapi hjælpe dig til at få kontakt til dine følelser.